Database oluşturma ve Joomla Kurulumu

          Burada Joomla site kurmak için ne yapmak gerekiyor sizlere kısaca anlatmaya çalışacağım…
          Joomla kurulumuna geçmeden önce Joomla nedir? ne işe yarar? ne amaçla kullanabiliriz? Bu konularda biraz bilgi verelim…
          Joomla bir içerik yönetim sistemi (content management system)dir. Yani herhangi bir ek programa gerek kalmadan web üzerinden sitenizi oluşturmanızı ve yönetmenizi sağlayan hazır bir portal sistemidir. İnternetet bir çok hazır portal bulunmaktadır. Mambo, Joomla, Moddle, PHPNuke, Xoops, PHP-Fusion, vBulletin gibi (Bunlar php tabanlı ama az da olsa asp tabanlı olanlar mevcuttur). Bu sistemlerin çoğunun dil dosyaları da mevcuttur. Yani bu sistemleri istediğiniz dilde kullanabilme imkanına sahipsiniz…

          Joomla bunlardan biridir ve benim düşünceme göre şu an en çok ilgi görenidir.
Joomla ile ilgili dosya, bilgi, bileşen, modül ve mambotlara sitemizden ulaşabilirsiniz.

Joomla üç temel unsurdan oluşmaktadır…

1. Modül 2. Bileşen 3. Mambot

Bileşen Nedir?

Genel olarak geniş kapsamlı, üyeden üyeye değişecek içerikleri kullanmak istediğimizde bileşen kullanırız. Mesela bir forum, bir dosya yöneticisi veya ayrıntılı bir üye profili. Sitemizde kullanmak istediğimiz özelliğe bağlı olarak istediğimiz bileşeni sitemize ekleyebilir veya çıkarabiliriz. Bunu yapmak için de bileşenin hazırlanmış paketini admin panelindeki bileşen ekle/kaldır (component install/uninstall) kısmında seçer ve yükle (upload) butonu ile yükleriz. Yüklediğimiz bileşenin ayarları yapmak için ise gene aynı yerden yani bileşenler (components) linkinden eklediğimiz bileşenin ismini bulup bileşene özel ayarlarını yapabiliriz.

Modül Nedir?

Modüller daha çok sabit içerik veya üyeden bağımsız içerikleri görüntülemek için kullandığımız bir eklentidir. Mesela bir site sayacı, forumda son gönderilenler veya sitede online olan üyeler gibi. Sitemizde kullanmak istediğimiz özelliğe bağlı olarak istediğimiz modülü sitemize ekler veya çıkarırız. Bunu yapmak için de modülün hazırlanmış paketini admin panelindeki modul ekle/kaldır (modul install/uninstall) kısmında seçer ve yükle (upload) butonu ile yükleriz. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta yüklediğimiz modülü kaldırmak istediğimizde modül yönetiminden değil gene modül yükle/kaldır kısmından kaldırmamız gerektiğidir.

Modüller de kendi aralarında 2 gruba ayrılırlar. Birincisi ve en çok kullanılan site modülleridir. İkincisi ise admin modülleri. Modülleri bileşenlerden farklı olarak sitede istediğimiz yerde gösterebilme şansımız vardır, yeterki kullandığımız tema (template) buna olanak sağlasın. Bunu yapabilmek için de admin panelinden (modüller) modules > (site modülleri) site modules bölümüne gidip ayarlarını yapacağımız modülün ismini tıklamak olacaktır. Karşımıza modülün ismi ile birlikte (eğer varsa) parametreler (parameters) gelecek ve biz istediğimiz gibi modülü yönetebileceğiz. Aynı yerden modülün pozisyonu (position) ve ismini de değiştirmek mümkündür.

Joomla Bot Nedir?

Bunlar adı üstünde bottur. Yani ufak programcıklar da diyebiliriz. Sitenin işleyişine katkı sağlamak amacıyla tasarlanmışlardır. Mesela bir html editörü, kategoriler içerisinde arama yapmayı sağlayan bir bot, vs. Bunları da admin panelinde Mambots > yükle/kaldır (install/uninstall) kısmından yükleyebilir veya kaldırabiliriz. Bu 3 elementin (bileşen, modül ve bot) yanında ayrıca siteye sabit içerik ekleyebilir. İçerikleri sınıflandırabilir, ana sayfada görünmesini veya görünmemesini sağlayabilirsiniz. (Kaynak: www.sistembilgisi.com)
Bileşen, modül ve botları kullanarak iyi bir site sahibi olabilirsiniz. Bu kısa bilgileri verdikten sonra Joomla sistemini kurmak için ne yapmak gerekir hangi yolları takip etmek gerekir sırasıyla anlatalım…

1. Öncelikle bir domain (site adı) ve hosting (site dosyalarımızı koyacağımız yer) sahibi olmalıyız.

2. Yukarıda verdiğim sitelerden birinden Joomla’nın son versiyonunu bilgisayarımıza indiriyoruz.

3. İndirdiğimiz zipli dosyayı açıyoruz.

4. Herhangi bir FTP programı aracılığıyla (Cute FTP, SmartFTP vb.) hostingimize bağlanarak bu dosyaları hostingimize aktarıyoruz. Hosting firmanız site dosyalarınızı nereye yükleyeceğiniz konusunda size bilgi verir. Linux’te genelde “Public_html” klasörüne Windows’ta ise genelde “httpdocs” klasörüne yüklenir.

5. Dosyalarımızı yükledikten sonra yine hosting firmamızın vermiş olduğu bilgilerle Kontrol Panelimize (Cpanel) panelimize bağlanıyoruz.
Kontrol panelimize girdik. (http://sitaadı.com/cpanel) Daha sonra Site Yönetim Araçlarından, MySQL Veritabanları (MySQL® Databases) ikonunu tıklıyoruz.


Veri tabanını oluşturulmak için Yeni veri tabanı’na (New Databases) bir isim girerek Veritabanı oluştur (Create Database) diyoruz. Veri tabanımız oluşturuluyor.


Daha sonra geri gelerek Veritabanına için kullanıcı ve şifre yazarak Kullanıcı oluştur (Create User) diyoruz.


Daha sonra geri dönerek oluşturduğumuz kullanıcıya yetki vermek için database adı ve kullanıcı adı seçili iken "All" sekmesini işaretleyerek "Add User to Database (yetkilendir)" diyoruz.


Burada kullanıcı adımızın ve veritabanı adımızın önüne bir ek geldiğini görüyoruz. Bu ek sistem tarafından Cpanel kullanıcı adımızın eklenmesi ile oluşmakta. Bazı sistemlerde bu gelmeyebiliyor... Burada ek geldiği içi daha sonra joomla kurulumunda da bunu kullanacağız.
Veriyabanı, kullanıcı ve kullanıcı şifremizi oluşturarak bu kullanıcıya yetki verdik…

6. Bu işlemlerden sonra hostingimize yüklediğimiz dosyalar arasında “configuration.php-dist” isimli bir dosya olmalı. Bu dosyanın adını “configuration.php” olarak değiştiriyoruz. Şayet dosyamızın adı” configuration.php” şeklinde ise dokunmuyoruz. Joomla sistemini kurmaya başladığımızda site ve database bilgilerimiz buraya kaydedilecek.

7. Şimdi alt yapı hazırlıklarını bitirdik sayılır. Şimdi joomla sistemimizi kurmaya başlayabiliriz.
Sistemi kurmak için Explorer’i açıyoruz ve adres çubuğuna http://www.site adı.com/installation/ yazıyoruz ve Enter’a basıyoruz. Karşımıza Joomla’nın kurulumu ile ilgili bilgiler ve sayfalar gelecek. Burada kullandığınız Joomla versiyonuna göre hangi dili kullanmak istediğinizi sorabilir. Buradaki tercihleri yaptıktan sonra ileri butonuna tıklayarak tek tek ilerliyoruz. Database bilgileri sayfasına gelene kadar dosya bilgileri, sözleşme vb. gibi bazı bilgilerle karşılaşacağız. Bu aşamaları geçip database bağlantısı sayfasına geliyoruz.

8. Host Name: Genelde localhost' tur.

MySQL Kullanıcı Adı (MySQL User Name) : Az önce oluşturduğumuz veritabanı adını buraya giriyoruz ( earth_kullanici1).

MySQL Parolası (MySQL Password) : Veritabanı oluştururken kullanıcı için oluşturduğumuz şifreyi de buraya yazıyoruz ( sifre1).

MySQL Veritabanı İsmi (MySQL Database Name) : Veri tabanınızın ismi. Az önce oluşturduğumuz veritabanı adını buraya yazıyoruz ( earth_joomla1).

Sistem kurulduktan sonra örnek veri olsun istiyorsak “Örnek Veri Yükle” (Install Sample Data) 'yi işaretleyerek ileri (next) tuşuna basıyoruz.



Veritabanını bilgilerinin doğruluğundan emin olup olmadığımızı soracak. Tamam (OK) diyoruz.

9. Daha sonra gelen sayfada Sitenizin ismini giriniz bölümüne “Herhangi bir slogan bilgi ya da site adımızı yazarak (Enter the name of your Joomla site) ” ileri (next) butonuna tıklayarak yükleme işlemimize devam ediyoruz.


10. Açılan sayfada, admin eposta adresimiz ve admin şifremiz soruluyor. Buraları da doldurarak ileri butonuna tıklıyoruz ve sitemiz kurulmuş oluyor.


11. FTP programı aracılığıyla hostingimize attığımız dosyaların içindeki “installation” klasörünü silmek ya da ismini değiştirmek zorundayız.

Site kurma işlemimiz sona ermiş bulunmaktadır.

www.siteadı.com yazarak sitemize, www.siteadı.com/administrator yazarak da site yönetim panelimize ulaşabiliriz. Burada kullanıcı adı: admin şifremiz ise joomla kurken en son aşamada oluşturduğumuz şifredir.

İnşallah başarılı olmuşsunuzdur. Faydalı olması dileğiyle...
Hazırlayan: Kerim Sarıgül / sanalkurs.net

Top